Biografie

Foto: Valerie Granberg

Roel Meijvis (28) studeerde filosofie in Tilburg (BA) en in Amsterdam (MA). Tijdens zijn studie hield hij zich voornamelijk bezig met existentiefilosofie, fenomenologie en (kunst &-) cultuurkritiek. Hij behaalde zijn master aan de UvA in de richting Art, Culture and Critique met een scriptie over De Beauvoir, Sartre en Merleau-Ponty. 

Roel werkt als schrijver van essays en artikelen en als theatermaker. Daarnaast is hij rubrieksredacteur Filosofie van Politiek & Cultuur bij Filosofie-Tijdschrift en draagt hij op maat geschreven teksten voor op (onderwijs-)congressen en andere evenementen. In die hoedanigheid sprak hij onder andere bij bijeenkomsten van de VU, de Hogeschool van Amsterdam, LOBO, Hogeschool Utrecht en Vereniging Hogescholen.

Toen Roel op zijn dertiende de BN de Stem Cultuurprijs 2008 won, werd hij gelanceerd als ‘de jongste cabaretier van Nederland’. In de seizoenen daarna volgde nog zo’n 150 optredens, verspreid over drie solovoorstellingen, een duo-oudejaarsconference op oudejaarsavond in Paradiso Amsterdam en een tour samen met drie andere jonge cabaretiers vanuit het zelf opgezette impresariaat ‘Boomhut Zaken’. In 2012 krijgt hij voor deze werkzaamheden de BoArte-aanmoedingsprijs van de gemeente Breda.

In het seizoen 2015/2016 stapt Roel van het toneel om zich te richten op zijn studies filosofie en zich in nieuwe vormen te ontwikkelen. Hij maakt o.a. de monoloog Man van zijn woord samen met Roán ten Cate en schrijft de tekst voor Smelt van het theatergezelschap Pelgrim Maakt, die in 2022 verfilmd werd. Als dramaturg werkt hij op vaste basis samen met componist en regisseur Mees Vervuurt en in de zomer van 2023 regisseert hij De Spreeuw van Marthe van Bronkhorst bij TG De Laatste Pont.

Zijn essays en artikelen verschenen o.a. bij NRC.Next, De Groene Amsterdammer, Het Parool, Theaterkrant Magazine en Karakters. In 2019 won Roel de essaywedstrijd van Nexus Connect. Oktober 2023 verscheen zijn boek De glimlach van de aarde. Het voelende denken van Albert Camus bij ISVW Uitgevers.