Roel Meijvis

Biografie

Roel Meijvis (25) werd na het winnen van de BN de Stem Cultuurprijs op zijn dertiende gelanceerd als ‘de jongste cabaretier van Nederland’. In de seizoenen daarna volgde nog zo’n 150 optredens, verspreid over drie solovoorstellingen, een duo-oudejaarsconference op oudejaarsavond in Paradiso Amsterdam en een tour samen met drie andere jonge cabaretiers vanuit het zelf opgezette impresariaat ‘Boomhut Zaken’.

In het theaterseizoen 15/16 nam Roel afscheid van het cabaret om zich te richten op zijn Bachelor filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Nadat hij daar in 2018 afstudeerde, vervolgde hij zijn studie met een filosofie Master aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 2020 afstudeerde. Tijdens zijn studie hield hij zich voornamelijk bezig met existentiefilosofie, fenomenologie en (kunst &-) cultuurkritiek met hierbij in het bijzonder aandacht voor de relatie tussen filosofie en literatuur. Hiervoor bestudeerde hij filosofen en schrijvers als Camus, Sartre, De Beauvoir, Merleau-Ponty, Heidegger, Adorno & Horkheimer, Hegel, Nietzsche, Dostojevski en Houellebecq. Naast zijn studie bleef hij werkzaam als schrijver van (toneel-)teksten.

Momenteel werkt Roel mee aan diverse voorstellingen als schrijver en/of dramaturg en is hij rubrieksredacteur Filosofie van Politiek & Cultuur bij Filosofie-Tijdschrift. Daarnaast draagt hij op maat geschreven columns en essays voor op (onderwijs-)congressen en andere evenementen, waarbij hij zijn ervaring als cabaretier en schrijver combineert met zijn studie filosofie.