Roel Meijvis

Biografie

Roel Meijvis werd na het winnen van de BN de Stem Cultuurprijs op zijn dertiende gelanceerd als ‘de jongste cabaretier van Nederland’. Vervolgens was hij te gast in diverse radio en televisieprogramma’s en mocht hij voor het NOS Jeugdjournaal een oudejaarsconference maken, die op 27 december 2008 werd uitgezonden.

Deze landelijke aandacht zorgt ervoor dat Roel het seizoen daarna in het theater staat met zijn solo voorstelling ‘een grote grap’. Met 14 jaar was deze geboren Bredanaar de jongste cabaretier ooit, die solo het theater in ging. In de seizoenen daarna volgde nog zo’n 150 optredens, verspreid over drie solovoorstellingen, een duo-oudejaarsconference op oudejaarsavond in Paradiso Amsterdam en een tour samen met drie andere jonge cabaretiers vanuit het zelf opgezette impresariaat ‘Boomhut Zaken’.

In het theaterseizoen 15/16 nam Roel afscheid van het cabaret om zich te richten op zijn Bachelor filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Nadat hij daar in 2018 cum laude afstudeerde op het werk van Albert Camus, vervolgde hij zijn studie met een filosofie Master aan de UvA. In zijn studie richt hij zich met name op existentiefilosofie, fenomenologie en (kunst &-) cultuurkritiek met hierbij in het bijzonder aandacht voor de relatie tussen filosofie en literatuur. Hiervoor leest hij filosofen en schrijvers als Camus, Sartre, De Beauvoir, Heidegger, Adorno & Horkheimer, Hegel, Nietzsche, Dostojevski en Houellebecq.

Het theater heeft hij echter niet definitief verlaten. Naast zijn studie is hij werkzaam als schrijver van (toneel-)teksten. Daarnaast draagt hij op maat geschreven columns en essays voor op (onderwijs-)congressen en andere evenementen, waarbij hij zijn ervaring als cabaretier combineert met zijn studie filosofie.