Biografie

Roel Meijvis (27) studeerde filosofie in Tilburg en in Amsterdam. Tijdens zijn studie hield hij zich voornamelijk bezig met existentiefilosofie, fenomenologie en (kunst &-) cultuurkritiek. Hiervoor bestudeerde hij filosofen en schrijvers als Camus, Sartre, De Beauvoir, Merleau-Ponty, Heidegger, Hegel, Nietzsche, Dostojevski en Houellebecq. Naast zijn studie was hij werkzaam als schrijver van essays en (toneel-)teksten, waar hij na zijn afstuderen in 2020 mee is doorgegaan.

Momenteel werkt Roel mee aan diverse theatervoorstellingen als schrijver en dramaturg en is hij rubrieksredacteur Filosofie van Politiek & Cultuur bij Filosofie-Tijdschrift. Daarnaast draagt hij op maat geschreven teksten voor op (onderwijs-)congressen en andere evenementen, waarbij hij zijn ervaring als cabaretier en schrijver combineert met zijn studie filosofie. Hij sprak in deze hoedanigheid onder andere bij bijeenkomsten van de VU, de Hogeschool van Amsterdam, LOBO, Hogeschool Utrecht en Vereniging Hogescholen.

Toen Roel op zijn dertiende de BN de Stem Cultuurprijs won (2008), werd hij gelanceerd als ‘de jongste cabaretier van Nederland’. In de seizoenen daarna volgde nog zo’n 150 optredens, verspreid over drie solovoorstellingen, een duo-oudejaarsconference op oudejaarsavond in Paradiso Amsterdam en een tour samen met drie andere jonge cabaretiers vanuit het zelf opgezette impresariaat ‘Boomhut Zaken’. In 2012 kreeg hij voor deze werkzaamheden de BoArte-aanmoedingsprijs van de gemeente Breda. In het seizoen 2016/2016 nam hij afscheid van het cabaret om zich te richten op zijn studies filosofie en zich in nieuwe vormen te ontwikkelen.

Als toneelschrijver maakte hij o.a. de monoloog Man van zijn woord samen met Roán ten Cate en schreef hij de tekst voor Smelt van het theatergezelschap Pelgrim Maakt. Zijn essays en artikelen verschenen o.a. bij NRC.Next, De Groene Amsterdammer, Het Parool, Theaterkrant Magazine en Karakters. In 2019 won Roel de essaywedstrijd van Nexus Connect.